Șefii ANAF, urmăriți penal în dosarul în care DNA cere arestarea deputaților Voicu și Păun. Ministrul Finanțelor le cere DEMISIA

Șefii ANAF, urmăriți penal în dosarul în care DNA cere arestarea deputaților Voicu și Păun. Ministrul Finanțelor le cere DEMISIA
Publicat: 10/02/2016, 19:34

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu.

„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă”, a declarat Dragu într-un comunicat de presă.

„Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, a mai spus ministrul.

Gelu Diaconu și Mihai Gogancea Vătășoiu, președintele respectiv vicepreședintele ANAF, sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorilor.

Cei doi sunt acuzați că, în contextul intervenției lui Mădălin Voicu în numele lui Nicolae Păun, au emis două circulare (în 7 ianuarie 2015 și 8 mai 2015), care au avut ca efect faptul ca persoanele angajate prin convenții civile false la Asociația Partida Romilor și care fuseseră notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, să fie scutite de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată, conform DNA.

DNA consideră că cele două circulare au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru că au dispus fie neîncasarea, prin necomunicare sau stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.

Procurorii DNA îl acuză pe deputatul Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa, de folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene, de schimbare a destinației fondurilor europene, de deturnare de fonduri, spălare de bani, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, de cumpărare de influență și influențare a declarațiilor martorilor.

La rândul său, deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de DNA de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani.

Procurorii DNA arată că în perioada 2010-2013, Partida Romilor condusă de Nicolae Păun a implementat în toate județele din România proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, finanțat din fonduri europene. Scopul proiectului era să creeze 200 de locuri de muncă și să implice în antreprenoriat social peste 3.000 de persoane din grupuri defavorizate. Proiectul prevedea ca aceste persoane să beneficieze de servicii și activități care să le crească capacitatea de intrare pe piața muncii, să le crească gradul de informare și să le motiveze să devină persoane active.

Cele 3.296 de persoane care au fost selectate nu aveau însă cunoștință că au fost incluse în acest program, arată DNA.

Când a fost semnat contractul, Nicolae Păun ar fi impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa” au intrat peste 428.000 de lei, în perioada septembrie 2010-decembrie 2013, conform DNA.

DNA mai arată că obiectivele proiectului european nu au fost realizate și că majoritatea banilor (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului. Spre exemplu, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane din cele peste 3.000 înregistrate în grupul țintă al proiectului.

Procurorii DNA arată că, în proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, banii din cadrul proiectului ar fi fost însușiți ilegal, de comun acord cu Partida Romilor. Costurile proiectului au fost supraevaluate de Gheorghe Ivan (managerul proiectului), Vasilica Grigore (soția sa, membru în echipa de conducere), Florentina Rotariu (responsabil financiar) și Valentin Pepenel (coordonator național) și au încasat următoarele sume de bani, în perioada septembrie 2010-aprilie 2014: 1,06 milioane lei (Gheorghe Ivan), 676.000 lei (Vasilica Grigore), 277.000 lei (Florentina Rotariu), 459.000 lei (Valentin Pepenel).

Prejudiciul stabilit de DNA pentru acest program este de 12,38 milioane lei, din care 10,89 milioane sunt fonduri europene și 1,49 milioane sunt bani de la bugetul de stat.

Într-un al doilea proiect cu finanțare europeană, derulat de Partida Romilor tot în perioada 2010-2013, denumit „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, obiectivul era sprijinirea pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii a șomerilor tineri, de lungă durată și persoanelor inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist – pedichiurist, conform DNA.

Din nou au fost selectate peste 3.000 de persoane. „A rezultat că unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc”, arată DNA.

DNA consideră că plata acestor subvenții a fost nejustificată și că documentele nu le pot justifica. „Din probele administrate a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor”, conform DNA.

Și în acest proiect, angajații au fost obligați să doneze 5% din salarii către Partida Romilor, suma totală ajungând la peste 935.000 de lei.

Prejudiciul stabilit de DNA în cadrul acestui program este de peste 14,86 milioane lei.

În ambele proiecte, Nicolae Păun este acuzat că a determinat stabilirea grupurilor țintă cu persoane fictive, că i-a determinat pe angajații din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donație (în total peste 1,36 milioane lei), că a întocmit și semnat cererile de plată pentru cele două proiecte pe baza unor documente justificative ce nu corespund realității.

Prejudiciul total stabilit este de peste 24,22 milioane lei.

Cum a spălat Păun banii din proiecte europene

DNA mai arată că sumele alocate de la bugetul de stat, în cadrul acestor două proiecte europene, au fost obținute pe nedrept, pe baza unor convenții civile încheiate fictiv. Începând cu ianuarie 2015, pentru a ascunde aceste activități, Nicolae Păun ar fi promovat un proiect de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice.

De asemenea, Păun ar fi făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa, în condițiile în care romii incluși în mod fictiv în proiecte au primit decizii de plata din partea ANAF, mai arată DNA.

Păun mai este acuzat că pentru a ascunde proveniența banilor, a creat circuite financiare ca să dea o aparență legală cheltuielilor din cele două proiecte; a făcut, prin interpuși, tranzacții cu terenuri achiziționate la prețuri subevaluate, însușindu-și apoi banii; a condus activitatea unei firme, obținând chiar credite bancare și întocmind acte financiare și contabile.

Mădălin Voicu și soția sa, plătiți de Păun

DNA mai arată că în perioada 2011-2015, Nicolae Păun l-ar fi plătit pe Mădălin Voicu cu sume fixe de bani, totalizând 217.300 de lei, precum și un salariu lunar asigurat unei persoane din familia lui Mădălin Voicu, fără ca aceasta să presteze vreo activitate într-unul din proiectele derulate de Partida Romilor. În total, soșia lui Voicu, Carmen Olteanu a primit aproape 195.000 de lei salariu.

În schimbul acestor bani, deputatul Mădălin Voicu trebuia să intervină la funcționari și demnitari pentru a valida finanțarea proiectelor europene ale Partidei Romilor, să promoveze proiectul de lege privind amnistia contribuției la asigurările de sănătate a unor anumite persoane fizice și în legătură cu neplata la ANAF a sumelor impuse către romii din proiectele lui Păun, mai arată DNA.

Mădălin Voicu nu a trecut în declarațiile de avere aceste sume, deși banii erau justificați ca „drepturi de autor” plătite de Partida Romilor. De asemenea, procurorii susțin că Voicu știa de unde provin banii și că sunt deturnați, pentru că soția sa era angajată fictiv într-unul din aceste proiecte ale lui Păun.

Cum s-a dat de gol Nicolae Păun

În ce privește fondurile alocate de statul român în cele două proiecte europene, Partida Romilor, prin departamentul de contabilitate, ar fi întocmit mai multe convenții civile false, care presupuneau angajarea unor persoane la Asociație, care să fie plătite cu aproximativ 1.500 de lei pe lună, sumă pe care aceștia nu au primit-o niciodată, arată DNA.

Pentru a întocmi aceste convenții civile, Florentina Rotariu, responsabilul financiar al Partidei Romilor, s-a folosit de datele de identitate ale membrilor Partidei Romilor, care se aflau la sediul din București al partidului.

Schema a fost dată de gol atunci când persoanele angajate în mod fictiv au primit acasă înștiințări de plată de la ANAF și de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care le erau impuse plata impozitelor datorate pe sumele pe care ar fi trebuit să le primească, arată DNA.

În acest context, Nicolae Păun a cerut subordonaților săi să adune deciziile de impunere de plată de la persoanele vizate și să le transmită că situația se va rezolva și că nu vor fi nevoite să plătească nimic la ANAF.

Păun ar fi încercat să influențeze martorii, plătindu-i

Procurorii mai susțin că în perioada octombrie-decembrie 2015, Nicolae Păun a intrat în posesia listelor cu martori citați la DNA și ar fi determinat mai multe persoane, „prin corupere”, în mod direct sau prin intermediari, să nu dea declarații sau să mintă în fața procurorilor.

În dosar mai sunt urmăriți penal Carmen Olteanu, soția lui Mădălin Voicu, pentru spălare de bani, Gheorghe Ivan (managerul unuia dintre proiectele europene, pentru folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri și spălarea banilor), Vasilica Grigore (soția lui Gheorghe Ivan, membru în echipa de management de proiect, pentru spălare de bani), Valentin Pepenel (coordonator național al proiectului, pentru spălare de bani), Iulian Costel Paraschiv (manager al celui de-al doilea proiect european, pentru folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălarea banilor și influențarea martorilor), Bogdan Florin Paraschiv (pentru influențarea martorilor), Irina Valeria Radu (manager general al Asociației Partida Romilor, pentru folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălarea banilor și influențarea martorilor) și Florentina Rotariu (responsabil financiar, pentru aceleași infracțiuni).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal